<p>Kookatelier van Zorghoeve Sint-Jansberg VZW</p>

KOOKATELIER 'GOESTING'
                                                              

Samen koken is een leuke en leerzame bezigheid. Koken is een bezigheid waarin je veel sociale vaardigheden kunt aanleren en oefenen. Daarnaast is het een uitstekende activiteit voor jongeren met autisme omdat mits enige verduidelijking deze activiteit helemaal verduidelijkt kan worden. Het begin en einde van een kookactiviteit is duidelijk. De verschillende stappen kunnen gevisualiseerd worden, iets dat uiteraard de zelfstandigheid van onze jongeren uitermate bevordert.

Bij  kooktraining kunnen onze jongeren niet alleen leuke maaltijden klaarmaken, maar zijn ze ook in de mogelijkheid om het volgende leren :

- boodschappenlijstjes maken
- boodschappen doen
- een budget opstellen en bijhouden
- plannen: wat moet in welke volgorde gebeuren ?
- omgaan met frustraties
- omgaan met anderen
- samenwerken
- tijdsbesef
- omgaan met uitstelgedrag
- ….

We overleggen wat we gaan doen, zorgen dat de ingrediënten gekocht worden en gaan vervolgens aan de slag met het koken van een heerlijke maaltijd. Elke kookworkshop heeft een specifiek doel. Na afloop van de kook- of bakles wordt de maaltijd gezamenlijk genuttigd.

Kookles is heel geschikt voor jongeren met autisme omdat koken een gestructureerde activiteit is. De kooklessen zijn gericht op het zelfstandig leren koken. Jongeren krijgen mondelinge en schriftelijke instructie.
Jongeren leren om met een recept te werken, alles klaar te zetten voordat je gaat beginnen, smaken te proeven, ingrediënten aan te raken, gewichten en volumes te meten, allerlei gereedschappen te gebruiken, afwassen. De jongeren werken geconcentreerd in de keuken.
Koken en bakken geeft jongeren vaak veel zelfvertrouwen en plezier in de keuken. 

Daarnaast wensen we een transfer te creëren van de vaardigheden die ze leren in een kleine groep in ons kookatelier naar het effectief toepassen wanneer het fietsterras wordt geopend. In het kader van integratie en participatie van jongeren die ‘anders’ zijn, wensen wij de buitenwereld te laten zien dat mits een goede voorbereiding en duidelijkheid onze jongeren prima kunnen functioneren..

Om ons aantal jongeren op een degelijke manier te kunnen laten genieten en begeleiden bij onze kook- en bakactiviteiten zijn we genoodzaakt een kook- en bakatelier te installeren bij onze zorghoeve.

 

Wat ?

het installeren van een kook-, bak- en opbergruimte in onze zorghoeve met het oog op

-        het organiseren van kook- en bakworkshops alsook
-        voor het klaarmaken van gerechtjes van de ‘kleine kaart’ voor onze bezoekers van het fietsterras in de nabije toekomst.

Bij een "kook/bakstudio" denken we aan een strak, modern interieur met enkel roestvrij staal en vooral geen rommel (prikkelarm). Wij wensen de kook/bakplek praktisch en efficiënt in te richten, maar er moet ook veel ruimte zijn om flesjes, potjes, pannen, boeken en tijdschriften een vaste plek te kunnen geven. Het moet vooral kleurrijk worden (kleuren zijn nodig voor visualisatie, verduidelijking). Een echt kook/bakatelier, waar iedereen zich snel thuis voelt, dat zou mooi zijn….

 

Voor wie ?

-        in de eerste plaats voor onze jongeren met autisme met een (rand)normale begaafdheid
-        voor de klassen die ons bezoeken in het kader van ‘groene zorg’
-        voor groepen jongeren vanuit ‘Autisme Limburg’ die een kookworkshop wensen te organiseren

Waarom ?

Een aantal bijkomende vaardigheden die onze jongeren verwerven bij het volgen van kook- en bakworkshops staan hierboven al beschreven maar verder denken we aan :
-        het vergroten van de zelfredzaamheid van onze jongeren wat het koken/bakken betreft
-        sensoriële draagkracht . Jongeren met autisme zijn op sensorieel vlak meestal veel gevoeliger. Reuk, uitzicht, smaak,… kan ontzettend bepalend zijn voor hen. Zo bepalend dat er alternatieven of hulpmiddeltjes dienen gezocht te worden om het kook- en eetmoment te doen slagen.
-        het verleggen van hun culinaire grenzen.
-        het genieten van het ‘samenwerken’ met anderen
-        het trainen van sociale vaardigheden
-        het verzamelen van recepten in een auti-kookboek (met veel foto’s, stappenplannen en verduidelijking !). Dit om hen te motiveren om de receptjes helemaal zelfstandig uit te proberen thuis.
-        het bakken van cakes die wij leveren aan de bakkers bij ons in de buurt
-        het maken van gerechten van de ‘kleine kaart’ voor onze bezoekers van het fietsterras in de maanden juni, juli, augustus en september.
-        integratie en participatie van onze jongeren met autisme in onze maatschappij
-        …

 

Wij starten in ons kook- en bakatelier aanvankelijk met het kookboek ‘koken en autisme’ geschreven door Karen den Dekker.

Achteraf zullen we met onze jongeren recepten van maaltijden die niet opgenomen zijn in dit boek naar analogie uitwerken.

© All rights reserved to Zorghoeve Sint-Jansberg VZW - Website build by Jeroen Nelissen

Comments