<p>Serres Plantenkwekerij Sint-Jansberg</p>

De werkzaamheden

WERKEN MET PLANTEN

Uit interviews met cliënten en begeleiders op zorghoeves blijkt dat voor veel cliënten het werken met planten veiliger is dan het werken met dieren. 
Planten doen een minder direct beroep op je dan dieren. Wie met planten werkt, beleeft heel duidelijk de seizoenen. Er is een vast ritme van zaaien, verzorgen en oogsten. 
Je leert vertrouwen, loslaten en vooruitkijken. 
Als je een zaadje in de grond stopt dan moet je maar afwachten of er iets uit voort komt. 
Je kunt er niets van zien. Ook het werken met planten is heel divers. 
Je hebt de beslotenheid en de geuren en kleuren van de kruiden- of bloementuin, de geborgenheid en warmte van de kas, de openheid en weersinvloeden van de volle- grondteelt en de meerjarige gewassen. 
Er moet veel nauwkeurig werk gedaan worden, zoals verspenen, wieden en schoffelen en zwaar werk zoals spitten.

WERKEN IN HET GROEN

Op een zorghoeve werken onze jongeren met planten en dieren in een bedrijfsmatige sfeer waar de omvang en kwaliteit van de productie het zwaarst telt.
Doordat je samen met een klus bezig bent en er een grote diversiteit aan zinvolle werkzaamheden is met een duidelijke structuur, kan ieder zijn eigen gewaardeerde plek innemen. Vaak nemen zelfvertrouwen, inzicht, eigenwaarde, initiatief en concentratie toe.
De groene omgeving heeft voor de meeste mensen een belangrijke functie.
Een omgeving die een beroep doet op alle zintuigen is vaak niet meer vanzelfsprekend.

HET WERKEN MET DIEREN

Dieren zullen ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen op onze zorghoeve. 
We hebben ondertussen 4 haflingers, 3 labradors, 5 kippen en vele, vele konijntjes....

Het voordeel bij werken met dieren is dat ze een heel direct beroep op je doen en je er makkelijk een band mee krijgt. Ze nodigen uit tot verzorgen en prikkelen je zintuigen. De sociale processen tussen een groep dieren zijn vaak herkenbaar voor cliënten. Zorgboeren zien bijvoorbeeld hoe een cliënt zich identificeert met een paard die het laagst in rangorde is in de groep en die weg gestoten wordt bij het voederen. Voor cliënten die negatieve ervaringen hebben met andere mensen zijn dieren soms een goede manier om weer contacten op te bouwen. ‘Aan dieren kun je je verhaal kwijt zonder dat er achter je rug om over je geroddeld wordt of dat er over je geoordeeld wordt’, aldus verschillende cliënten. Door het aaien, knuffelen of het geven van de fles kun je verbondenheid, intimiteit en warmte ervaren.

ANDERE TAKEN...

- Helpen bij organisatie, uitvoering en evaluatie van de Lentefair (1ste zondag van april) en Herfsthappening (1ste zondag van oktober)
- Deelname aan voorjaarsbeurzen, kerstmarkten
- ...

© All rights reserved to Zorghoeve Sint-Jansberg VZW - Website build by Jeroen Nelissen

Comments